maandag 16 januari 2012

Klassiek 3D










Titel: Goltzius
Nederlandse vertaling: Goltzius.
Maker: Hendrick Goltzrick.
Jaartal: 1614
Klassiek 3D.

Beeldbeschouwing
Het onderwerp is afkomstig uit Boek X van Ovidius' Metamorfosen. Daarin raakt Venus in de ban van de jonge jager Adonis en vlijt zij zich met hem in de schaduw van een populier. Adonis slaat haar waarschuwing om niet langer op gevaarlijke diersoorten te jagen in de wind; bij de eerstvolgende jacht wordt hij gedood door een wild zwijn. Op Goltzius' schilderij is links Cupido afgebeeld, zittend op een jachthond. Rechts in de verte is het met zwanen bespannen rijtuig van Venus afgebeeld.

De schilderijen die in deze tijd werden gemaakt, werden vaak gekoppeld aan een verhaal en hadden een moraal.

Beeldaspecten
Het schilderij is typisch voor de eerste fase van het Hollands Classicisme: er is veel aandacht voor anatomie,  het naakte. De opbouw van de compositie is piramidaal, de twee personen worden vooraan in het schilderij afgebeeld. De nadruk hebben ze op deze mensen gelegd door op de mensen de zon te laten schijnen. Het beeld is bijna symmetrisch. De man en vrouw zitten hetzelfde met hun benen.

Opvallend aan veel classicistische schilderijen is vaak het grote formaat. De schilderijen moesten de garantie van hun opdrachtgevers uitstralen, opdrachtgevers die in royale onderkomen verbleven, dus was het formaat van de schilderijen groot. De doeken maakten deel uit van de architectuur van het interieur. De schilderijen ontstonden vaak in opdracht, waarbij vooraf formaat en plaats in het interieur werden bepaald. Meestal waren de schilderijen bestemd voor  ruimtes van paleizen en overheidsgebouwen en werden gebruikt als wandschilderingen. Sommige classicistische schilders waren daarom zelf ook architect.
Dit klassieke beeld is natuurgetrouw en heeft veel details.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten